Residential

Permalink

Bowfell,Windermere

Bowfell,Windermere

Windermere, Cumbria
2009-2011
The initial brief for this project was to create a four-car garage, with office/playroom accommodation above, in the grounds of a ‘Pattinson’ house built in the 1890’s. The built scheme satisfied this brief- along with an additional major extension in the style of the original house, and a contemporary extension with an indoor pool and sauna! A large kitchen and master bedroom suite were created in the house extension. This extension adapted details from the existing building and reused architectural features. The gable elevation adjacent to the pool features original quoins and sandstone window surrounds. The pool building has a sedum covered flat roof, visible as a fifth elevation from the bedroom suite. The property enjoys magnificent views to the lake and the height of the pool and external terrace were carefully considered to take maximum advantage of this aspect. A new entrance drive was formed to access the property and extensive landscaping works create an open and unifying feel to the grounds.

Permalink

Calgarth South Lodge

Calgarth South Lodge

Calgarth South Lodge is a very carefully constructed Victorian lodge house located outside the main centre of Windermere. The new owners wished to update the internal accommodation to provide a new master bedroom suite and family bathroom upstairs and a large family room downstairs incorporating an open plan kitchen. The property was extended using the same architectural language, geometry, proportions, and detailing. Original materials were reused where possible and carefully matched. High quality materials- dressed slate, sandstone window and door surrounds, green oak framing and oak-framed windows and doors were used to create a successful and harmonious addition to the original building. Project completed: 2010

Permalink

Keldwyth Park, Windermere

Keldwyth Park, Windermere

This project took a tired and outdated 1970’s bungalow and transformed it into a spacious and contemporary home. The original building was retained and completely refurbished. A new extension was added to create a large open plan living space and master bedroom suite. The previously unoccupied attic was converted to form a guest bedroom and a mezzanine study with views of the lake and fells. Two terraces were created to link the internal spaces with the mature garden. Careful consideration was given to the technical aspects of the build. Due to the location of the site adjacent to a busy main road acoustic considerations were very important. The roof and wall constructions were designed to reduce noise ingress and a mechanical ventilation and heat recovery system used to allow window trickle vents to be omitted. Project completed: 2010

Permalink

Curfield, Windermere

Curfield, Windermere

2006-2011
We originally achieved a planning permission at Curfield in 2006 for a replacement dwelling to replace a timber building on the site bounded by woodland outside the main centre of Windermere. Several years later the same clients asked for a scheme to be prepared for two replacement dwellings, this time including the demolition of the larger masonry bungalow. We developed the design principles of the first scheme and were successful in our planning application for one five-bedroom dwelling and one three-bedroom dwelling. The proposed houses are detached, but are considered as a pair in design terms, siblings perhaps. They will use similar materials- cedar cladding to the walls and cedar shingles to the roof- and feature extensive glazing to create light-filled open plan interiors. The living accommodation is at First Floor level with views through the woodland to the lake and fells. The card model was prepared to assist the planning process and was taken to site for a meeting-‘low tech’, but effective! Planning permission granted: 2011.

Permalink

Pullwood Bay

Pullwood Bay

Pullwood Bay is the development of a large country estate, on the shore of Windermere, into a prestigious, luxury holiday destination. The Arts and Crafts house has been refurbished and extended to be provide twelve apartments and the lodge buildings provide a further five apartments. It is proposed to convert upper floor of the boathouse to become a leisure facility and build a new swimming pool and gym adjacent to it. The designs have respected the original features of the house whilst providing luxurious apartments with sophisticated heating, lighting and audio-visual installations. Work started in 2004 and the first phase of five apartments and external repairs was completed in Autumn 2005. The refurbishment of the apartments is now complete and they are being let as self-catering accommodation.
Client: Pullwood Bay Estates Ltd
Value: £5M

Permalink

Oak House

Oak House

Windermere, Cumbria
2000-2003
Oak House is a new-build, family house in Windermere. The house is situated on a sloping site that has been excavated to maximize the size of the building. Five bedrooms are located on the Lower Ground Floor along with a garage. The open plan kitchen, dining and living room is on the Upper Ground Floor, providing a light and airy space with elevated views of the lake and fells to the West. At the East end the room opens onto a large deck and the garden. The design focused on providing simple, uncluttered spaces with a limited palette of materials of white painted walls, oak boards, travertine tiles and stainless steel ironmongery and fittings. The house was constructed as a self-build project.
Client/Architect/Contractor: Phillip Hubbard

Permalink

Green Dodd

Green Dodd

Green Dod was built by an architect for his family’s occupation and remained unchanged for nearly 40 years until the death of his widow. The building was designed in a ‘Brutalist’ style popular in the early 1970’s and is a fairly unique building in the Lake District National Park. Our clients purchased the property in early 2010 and wanted to work with the architectural language of the building to update and extend the accommodation. The project took place in two phases. The initial phase was concerned with refurbishing the existing building, creating an enlarged kitchen and renewing bathrooms and services. The second phase extended the house to create additional space to the Living Room, a large terrace, and a Master Bedroom suite. The new extension was designed to use existing materials and architectural forms. A zinc sheet roof, detailed to match the existing roof, anodised aluminium cladding and windows, galvanised steel balustrades and steps, and battered dressed slate walls were all chosen to complement the existing building fabric. Project Completed: 2011

Permalink

Birthwaite Edge, Windermere

Birthwaite Edge, Windermere

2006-2008
Birthwaite Edge is a traditionally built, former gentleman’s residence in a prime location in Windermere. The building had been extended and converted to become a small hotel and then, latterly, self-catering apartments.
This project has been concerned with refurbishing, altering and extending the property to create seven luxury, three-bedroom apartments.
Planning approval for the scheme was initially granted in February 2007 for the former owner and two further planning applications were submitted for the developer, Robert Hughes Ltd. We were retained as the developer’s architect and saw the project through to completion on site.